Friday, May 18, 2007

Mimar Kemal mektebinin öyküsü.

Mimar Kemalettin, 13 temmuz 1927' de öldüğünde ardında nasıl bir iz bırakacağını düşünmüş müydü bilemiyoruz? Mimarlık tarihimizde Mimar Kemalettin' in adı Sinan' dan sonra en çok anılan mimardır. Biz artık bu sürecin bir başka yanındayız.

Mimar Kemalettin bey 13 temmuz 1927 de öldüğünde tasarladığı, çizdiği ve yapımını üstlendiği Ankara Yenişehir' deki mektep eğitime açılma aşamasına gelmişti. Mimar' ın ölümü kuşkusuz her ölüm gibi bir erken ölümdü. Mimar ise olağanüstü bir yaratıcı bir kişi idi. Ülkenin özlediği çizgisel kimliğe olağanüstü önem veren olağanüstü bir kişi. Mimarın Çizgisi; tasarım, çizim ve yapıda ulusallık özlemine yanıt arıyordu. Mimar, Mustafa Kemal' in özlemine uygun, Mustafa Kemal' e çok yakın biriydi.

Cumhuriyet için yeni bir yerleşim alanı düşünülüyordu. Ülkenin yönetim yeri, yönetsel yapılar, bu alanların içinde konutlar üretilmeye başlanmıştı. Önemli gereksinimlerden biri olan okul için okul yeri Vakıflar Genel Müdürlüğünce alınmıştı. Okulun tasarımı, çizimi, yapımı ise Mustafa Kemal' in sevdiği, önem verdiği mimara verilmişti. Mimar işini olağanüstü bir titizlikle gerçekleştirdi. Mimar Kemalettin' in yaptığı bu kurum Cumhuriyetin ilk kendine özgü eğitim kurumlarından biri olmuştu.


Mimar Kemal ilk mektebi 1927 eylül' ünde eğitime açıldı. Mimar 13 temmuz 1927' de öldü. Mimarın adını taşıyan okul Cumhuriyete önemli kuşaklar armağan edecekti. Mimar Kemal seksen yıllık geçmişine binlerce özel, nitelikli öğrenciyi sığdırdı. Süha Somer, 1929 mezunu olduğunu söylediğinde şaşkına dönmüştük. Süha Somer, Bülent Ecevit, Ali Bozer, Necip Türegün, Dilhan Ege Eryurt, Yüksel Bozer, Ayhan Hünalp, Turhan Esener, Sermet Refik Pasin, Engin Tör, Ayhan Sümer, Altan Öymen, Murat Oktar, Öztin Akgüç, Fazıl Irmak Tülbentçi, Burhan Doğançay, Muhan Soysal, Bilgin Kaftanoğlu, İbrahim Tahtakılıç, Ali Coşkun, Ragıp Buluç, Ersin Üner, Ömer Akbel, Hasan Cemal, Murat Karayalçın, Şevket Pamuk, Akın Öngör, Memnune Andiçen, İsmail Arar, Atilla Andiçen, Makbule Andiçen, Mukaddes Andiçen, Sinan Alparda, Türkan Kutluay Merdol, Türker Kutluay, Tuncay Kutluay, Can Dündar, Oya Esener Eczacıbaşı... bu okulda okumuş binlerce öğrenciden bazıları.

Mimar Kemal İlk Okulu, 1948 yılında Yüksel Caddesi üzerinde yeni bir yapı ile iki ayrı yapıda tek okul olmuştur. Ana yapı, Mimar Kemalettin' in yaptığı yapıdır. Tescillidir. Ana yapı yüksek tavanları ile özel bir tasarım ve çizimin ürünü olduğunu hemen belli etmektedir. Mimar Kemal İlkokulu, Bayındır sokak, Yüksel caddesi arasında kalan bir alandadır. Altan Öymen, Bilgin Kaftanoğlu, Mehmet Barlas, Erman Toroğlu, Can Dündar, Mimar Kemal anılarından bu ikili yapı içinde söz etmektedirler. Bu ikilinin yapının içine 1951 yılında Matematik öğretmeni Şevki Aksoy; o günkü söylenişi ile orta şubeyi eklemiştir. Bu orta şube 1954 de ilk orta okul mezunlarını vermiş ve 1964 yılına kadar bu ikili yapıda birlikte eğitime katkıda bulunmuştur. Orta okul bölümünün yöneticiliği Şevki Aksoy üstlenmiştir. Yenişehir' in okul gereksinimi artınca Mimar Kemal Orta Okulu için bugünkü Kocatepe yer olarak seçilmiştir. Murat Karayalçın' ın anlatımı le doğal koruluk olan alan şimdi yerinde bulunan Sultan Ahmet Camisi benzeri bir camiye bırakılmış, bu alanın ardında bulunan doğal gölet doldurularak şimdiki orta okulun yapımına başlanmıştır.


Mimar Kemal Orta Okulu, yüklenici Cemil Özgür' ün yapı şirketince yapılmıştır. 1964 yılında eğitim ve öğretime açılmıştır. Şevki Aksoy, Güler Gürpınar, Nida Dak Ataç, Fikret İlseven, Yurdanur Gürses, Seher Atay, Kemal Yalvaç, Nergiz Aycan, Duygu Gürer, Mithat Toker, Nedret Toker' li eğitim kadrosu olağanüstü çaba ve güçle okula kimlik kazandırmak için çalışmışlardır.

Orta okul bölümü 1964' de Tunalı Hilmi Caddesi no 2' ye taşınınca Yüksel Caddesinde bulunan ilk okul iki ayrı yapıda eğitimini sürdürmüştür. Mimar Kemalettin Bey' in yaptığı ana yapı Birinci Mimar Kemal İlkokulu, Orta okulu boşalttığı yapı İkinci Mimar Kemal İlkokul olarak diploma veren eğitim kurumlarına dönüşmüşlerdir. Bir süre sonra İkinci Mimar Kemal İlkokulunun adı bir süreliğine Ergenekon İlkokulu olmuştur. Birinci, İkinci Mimar Kemal ve Ergenekon İlkokulundan binlerce kişi geçmiştir.

Mimar Kemal Orta Okulu Türkiye' nin seçkin okullarından biri olmuştur. Emin Taylan, Ahmet Karamustafa, Soner Selçuklu, Reha Civanlar, Asım Uysal, Murat Lekili, Nilgün Özbay, Can Dündar, Ali Zırh... Mimar Kemal Orta okulu mezunları arasında bir kaçıdır. Tunalı Hilmi no:2 de bulunan Mimar Kemal Orta okulu 1973' te lise olarak eğitime katkısını sürdürmeye başlamıştır. Mimar Kemal Lisesi ilk mezunlarını 1976' da vermiştir. Mimar kemal Lisesi Türkiye' nin en iyi liselerinden biri oldu. Ziya Güvenç, İsmet Aksöyek, Ali Han, İbrahim Gür, Serdar Mutlu, Süha Alpay, Ozan Tekinalp, Vedat Saygılı, Gökhan Cengizhan, Handan Lodos Dökmeci, Müfit Akbulut, Sadık Kılıçturgay, Alev Eken, Metin Koca, Saadet Akın, Hürriyet Biricik, Teoman Vardar, Oya Tığlı, Oya Keskin, Haluk Sayar, Tardu İslamoğlu, Asaf Atbaş, Ayşe Genç Savran, Arif Genç, Murat Sönmez, Murat Aydın... lisenin ilk mezunları oldular.

2 comments:

nejatoztezcan said...
This comment has been removed by the author.
nejatoztezcan said...
This comment has been removed by the author.